Friesinger en Pechstein dagen Duitse schaatsbond voor rechter

De Duitse schaatssters Anni Friesinger en Claudia Pechstein hebben vrijdag een rechtszaak aangespannen tegen de Duitse schaatsbond. De twee vedettes eisen meer mogelijkheden voor reclame op de schaatspakken.

Belga

Momenteel mogen de Duitse langebaanschaatsers twee van de zes reclamevakken op de tenues zelf invullen. Friesinger en Pechstein eisen in elk geval een derde vak erbij. Maandenlang overleg heeft niet tot een oplossing geleid.

Friesinger en Pechstein hebben een door de bond voorgelegd contract voor komend seizoen niet ondertekend. Ze eisen meer ruimte voor hun privé-sponsors. Beide schaatssters lopen het risico een startverbod te krijgen. De verwachting is dat het zo'n vaart niet zal lopen. Momenteel zoekt de Duitse schaatsbond zelf nog een hoofdsponsor, omdat geldschieter Telekom is opgestapt.

"Onze klacht is gebaseerd op het feit dat de reclamerechten onder het persoonlijk recht vallen. Niemand kan tegen zijn wil tot reclame gedwongen worden", aldus Simon Bergmann van het advocatenkantoor dat de belangen van de sportsters behartigt.

De Duitse schaatsbond had tot donderdag de tijd gekregen op de eisen van de schaatssters in te gaan. Dat ultimatum liet de bond passeren.