Staelens nieuwe hoofdcoach Moeskroen

De keuze voor Lorenzo Staelens als nieuwe hoofdcoach voor Excelsior Moeskroen is niet ingegeven door financiële overwegingen. Enkel sportieve argumenten hebben de doorslag gegeven. Dat zegt Moeskroen-voorzitter Jean-Pierre Detremmerie. Vandaag donderdag werd Staelens na zijn eerste volledige werkdag als hoofdtrainer voorgesteld.

Belga

Voor de eerste keer sedert Execelsior actief is in tweede en eerste klasse, koos het voor een trainer zonder een rijk palmares. Als trainer in elk geval, want de staat van verdiensten van Staelens als voetballer, zijn aanpak en het feit dat hij zich in enkele maanden als hoofd van de jeugdopleiding erg geliefd maakte binnen de club, hebben volgens Jean-Pierre Detremmerie de doorslag gegeven. "Hier en daar werd geschreven dat we omwille van de centen voor Staelens hebben gekozen. Niks is minder waar", aldus de voorzitter, die benadrukte dat er unaniem voor de nieuwe coach werd gestemd.

Staelens geeft toe dat hij, toen er bericht kwam dat Hugo Broos wellicht naar Anderlecht zou verrekken, zich verwachtte aan een voorstel van de club. "Het komt inderdaad snel. Ik zag me eerder nog een twee- à drietal jaar functioneren in mijn vroegere rol bij Moeskroen om daarna door te groeien naar een functie als technisch directeur. Om hoofdcoach te worden gaf ik mezelf meer tijd, maar dergelijke opportuniteit die zich misschien maar één keer voordoet kon ik niet laten schieten."

Op tactisch vlak wil Staelens niet veel veranderen. De voetbalfilosofie van Broos onderschrijft de 38-jarige Lauwenaar ten volle. Hij wil werk maken van de integratie van meer jongeren in de eerste ploeg. Dat betekent niet dat de A-kern zal uitgebreid worden, integendeel zelfs. "26 spelers is teveel om aan een kampioenschap te beginnen", aldus Staelens, die wil afslanken tot een groep van 22. Daarbij zitten nog altijd de broers Zewlakow, waarover op de voorstelling geen transfernieuws te rapen viel.

Staelens wil met Moeskroen even goed doen als vorig seizoen : een plek in de subtop en ver eindigen in de bekercompetitie. Hij hoopt wel om gevrijwaard te blijven van blessures in de groep, want met de kwetsuren van Vidovic en Besengez is onder meer de verdediging al zwaar gehavend.

Staelens voetbalde achtereenvolgens bij Lauwe, KV Kortrijk, Club Brugge, Anderlecht en het Japanse Oita. Hij heeft 82 selecties als Rode Duivel, nam deel aan 3 WK's en kreeg in 1999 de Gouden Schoen.