Elke doe-het-zelfterrorist kan pokkenvirus maken

Iedere terrorist kan thuis een biologisch wapen fabriceren. Dat heeft een groep Amerikaanse wetenschappers laten zien door met voor iedereen toegankelijke middelen het poliovirus na te maken. De onderzoekers van de University of New York in Stony Brook gebruikten een recept van internet en genetisch materiaal, dat iedereen kan bestellen bij een postorderbedrijf. Om te bewijzen dat het virus werkte injecteerden de wetenschappers het bij muizen, die verlamd raakten en vervolgens stierven.

BR>

"We wilden laten zien dat het mogelijk is", zegt Eckard Wimmer, coauteur van het artikel dat vrijdag in het tijdschrift

Science

verscheen. "Deze methode is veelbesproken, maar eigenlijk nam niemand ze serieus. Nu moeten ze wel. Vooruitgang in het biomedische onderzoek heeft voordelen, maar ook keerzijden. Dit is er een van."

Polio is bijna uitgeroeid. Volgens Wimmer wijst het experiment uit dat het uitroeien van een virus in de natuur niet inhoudt dat het voor altijd verdwenen is. Biochemici kunnen uitgeroeide virussen namaken op basis van gegevens uit wetenschappelijke archieven en met behulp van benodigdheden die bij postorderbedrijven kunnen worden besteld.

Pokken

"Het was heel gemakkelijk", zegt Jeronimo Cello, de hoofdauteur van het artikel in

Science

. De meeste virussen zitten complexer in elkaar en zijn moeilijker na te maken dan polio, maar uiteindelijk wordt het ook mogelijk bijvoorbeeld het pokkenvirus na te maken.

Polio is bijna uitgeroeid en er bestaan plannen om de inenting tegen de ziekte stop te zetten. Dat is een slecht idee, vindt Wimmer, omdat mensen dan zeer vatbaar voor polio zullen worden en het dus aantrekkelijker wordt het virus als biologisch wapen in te zetten. Het is volgens Wimmer dan ook aan te raden vaccins in voorraad te houden tegen alle ziekten die zijn uitgeroeid.