Els Callens: «Blij dat ik weer top-100 ben»

Het wordt vandaag wennen voor Els Callens. Op de Leopold Club in Ukkel speelt ze haar eerste wedstrijd op gravel na een maand grastennis. In de eerste ronde van het Brusselse WTA-toernooi krijgt ze aan de Spaanse Marta Marrero een taaie klant.

«Maar ik sta voor het eerst in anderhalf jaar weer in de top-100, dat stimuleert me om er een goede wedstrijd van te maken.» Naast Callens komen ook Elke Clijsters en Daphné Vande Zande op de baan.

Zaterdagavond half negen pas viel het doek over de langste Wimbledoncampagne van Els Callens. De derde set van haar halve finale in het dubbel gemengd liep verkeerd af. Maar ze had er twee leuke Londense weken opzitten. «Serena Williams wakker geschud», herinnerde ze zich met veel plezier haar nipte nederlaag in twee tiebreaks. «Wat ze daarna uit haar mouw schudde, was indrukwekkend.»

Haar eerste optreden in de derde ronde op Wimbledon werd gehonoreerd met een 87ste plaats op de nieuwste wereldranglijst. «Dat kost mijn trainer Jos Geerinckx een beurt bij de kapper. Hij had zijn haar een tijdje laten groeien en we hadden afgesproken dat het eraf moest als ik weer in de top-100 geraakte. Ik ben heel tevreden met die snelle terugkeer na anderhalf jaar buiten die beste honderd. Ik had pas verwacht daar terug te staan na de US Open.»

De 31-jarige Antwerpse is vast van plan zich niet snel opnieuw uit die elitegroep te laten wegdrummen. «Eerst wil ik die positie bevestigen en dan kan ik hoger kijken. Mijn topnotering, 43ste in 1996, is misschien wat hoog gegrepen, maar ik mik toch naar een plaats tussen zestig en zeventig.»

Callens' eerste kans op puntengewin doet zich vanmiddag voor in Brussel. «Het wordt heel moeilijk tegen Marrero, een Spaanse gravelspecialiste. Het gravel op Centre Court ligt er wel redelijk snel bij, maar de ondergrond speelt absoluut niet in mijn voordeel.»

Callens kent het terrein nog van haar optreden voor de Fed Cup tegen de Australische Nicole Pratt in de maand april. Die Fed Cup wenkt alweer. Volgende week is Callens onze vaandeldrager tijdens de kwartfinales in en tegen Italië. Zij voert een piepjonge ploeg aan. «Ik heb de andere meisjes in Brussel al ontmoet. Met Caroline Maes heb ik de laatste dagen hard getraind: tweemaal twee uur per dag. Hopelijk levert dat resultaat op tegen Marrero.» Callens komt vanmiddag als tweede Belgische de baan op. Daphné Vande Zande opent de activiteiten op Centre Court om 12.00 uur tegen Virginia Ruano Pascual (WTA 85), daarna is het de beurt aan Callens en Marrero, waarna Elke Clijsters mag opboksen tegen de Duitse Martina Müller (WTA 58). Callens komt daarna nog in actie in het dubbelspel aan de zijde van Barbara Schett.