Michel ontgoocheld over ICC-compromis

Minister van buitenlandse zaken Louis Michel heeft zaterdag voor de camera's van de RTBf met gemengde gevoelens gereageerd op het compromis dat de VN-Veiligheidsraad vrijdag heeft bereikt met betrekking tot het Internationale Strafhof (ICC).

Belga

BR>

Dat Amerikaanse burgers en onderdanen van andere landen die het stichtingsverdrag van Rome niet ondertekenden één jaar lang van alle mogelijke vervolging gevrijwaard blijven, valt bij de minister niet in goede aarde. Michel is tevens "bedroefd" dat Frankrijk en Groot-Brittannië, twee van de vijf vaste leden van de V-Raad, "hebben toegegeven aan de Amerikaanse eisen". "Ik betreur dat hierover geen voorafgaand overleg is geweest binnen de Europese Unie", aldus de minister. Een en ander "bewijst dat Europa nog veel werk voor de boeg heeft inzake zijn buitenlands beleid".

Michel zei tevens "uit de grond van zijn hart" te hopen dat de goedkeuring van de resolutie geen vrijbrief betekent voor een Amerikaanse invasie in Irak. De Belgische minister blijft er overigens van overtuigd dat een internationale rechtsspraak er hoedanook zal komen, maar "alle democratieën moeten wel aan dezelfde koord gaan trekken".