Soldaat zijn in het Russische leger gevaarlijk beroep

Het Russische leger wordt geplaagd door zelfmoorden en deserties. Uit deze week bekendgemaakte cijfers van de Russische legerleiding blijkt dat tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 185 militairen zelfmoord hebben gepleegd en meer dan 2.200 soldaten zijn gedeserteerd.

AP Ned

De doden bij de oorlog in Tsjetsjenië niet meegeteld kwamen van januari tot en met juni zeker 486 militairen om het leven, de meesten van hen buiten diensttijd. Naast de 185 militairen die zelfmoord pleegden kwamen 114 militairen om bij "ongelukken" en vielen er 99 verkeersdoden. Buiten diensttijd werden 99 soldaten vermoord. Twee militairen kwamen om het leven door een alcoholvergiftiging.

De onvrede onder Russische militairen over hun tijd in het leger blijkt niet alleen uit het grote aantal zelfmoorden. Meer dan 2.200 militairen zijn de eerste helft van het jaar gedeserteerd. Ongeveer een derde van hen is nog altijd 'zoek', aldus het legerrapport.

In de strijd tegen separatistische rebellen in Tsjetsjenië is een groot aantal militairen gesneuveld, maar daar verstrekt de legerleiding geen informatie over.

President Vladimir Poetin heeft plannen aangekondigd om het 1,2 miljoen man sterke leger de komende drie jaar met ongeveer een derde in omvang terug te brengen. Tijdens de hoogtijdagen van de koude oorlog telde het Rode Leger 4 miljoen soldaten.