Ex-gedetineerde kan leven buiten cel niet aan en pleegt zelfmoord

Een 92-jarige ex-gevangene die twee weken geleden was vrijgelaten uit een gevangenis in Los Angeles, heeft zelfmoord gepleegd omdat hij de rest van zijn leven achter tralies had willen blijven.

Belga

Coval Russel, waarschijnlijk de oudste gedetineerde van Californië, sprong van een 13 meter hoge brug over de Feather Rivier in het noorden van de Amerikaanse staat. Zijn lichaam werd woensdag gevonden, zo meldde de

Los Angeles Times

donderdag.

Russel had met die krant gesproken kort nadat een rechter zijn verzoek om in de gevangenis te mogen blijven, had afgewezen. "Ze zorgden voor me, behandelden me als een mens", had hij toen gezegd.

Russel, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, werd vorig jaar gevangen gezet omdat hij had geprobeerd zijn huisbaas neer te steken. Aan één oog blind, lijdend aan prostaatkanker en met een groot litteken in zijn gezicht als gevolg van een operatie aan huidkanker, waardeerde de 60 kilo wegende man de manier waarop zowel de bewakers als zijn medegevangenen met hem omgingen.

Na zijn vrijlating sleet Russel zijn dagen in een armoedig motel en kon hij zich geen pijnstillers veroorloven. Vorige week zei hij tegen de Los Angeles Times dat zijn enige opties waren om iets te misdoen tijdens zijn proeftijd, zodat hij terugkon naar de gevangenis, of zich van het leven beroven. Woensdag koos hij voor het laatste.