Vertrouwen helemaal weg op Wall Street

De Dow-Jonesindex, de belangrijkste graadmeter van de beurs in New York, heeft deze week het zwaarste verlies geleden sinds de nasleep van de terreuraanslagen van 11 september. De index van de dertig meest verhandelde fondsen sloot vrijdag 1,33 procent lager op 8684,53 punten. Daarmee verloor over de gehele week gemeten de Dow ruim 6,5 procent.

Belga

BR>

Onthullingen over opgeblazen omzet- en winstcijfers en andere boekhoudkundige trucs om slechte resultaten te versluieren lijkt de gehele samenleving in zijn greep te krijgen. De boekhoudschandalen van diverse grote ondernemingen vertaalden zich vrijdag in een onverwachte daling van de index van het consumentenvertrouwen.

Vooral de fondsen van bedrijven die sterk afhankelijk zijn van het koopgedrag van consumenten liepen vrijdag averij op. Zo noteerde de doe-het-zelfketen Home Depot Inc een verlies van ruim 7 procent, verloor supermarktconcern Wal-Mart Stores bijna 2 procent en Coca Cola ruim 4 procent.

Zelfs de gunstige kwartaalcijfers van General Electric, een van de grootste concerns ter wereld, en van computerbouwer Dell leidden niet tot een omslag. De fondsen stegen met beiden 4,6 procent. Ook andere ict-bedrijven deden het lang niet slecht: Lucent groeide bijna 9 procent en Juniper steeg ruim 6,5 procent.