Renders loopt marathon op EK

Marleen Renders loopt op 10 augustus de marathon op het EK in München. Op het vorige EK, vier jaar geleden in Boedapest, was Renders vijfde. Zij kon nu kiezen tussen de 10.000m of de marathon, maar zoals eerder al gesuggereerd had zij in feite reeds haar keuze gemaakt, want begin juni is ze al het marathonparcours gaan verkennen. Haar voorwaarde was dat ze de nodige afspraken over haar voorbereiding en verblijf kon maken met de atletiekbond.

Dat is nu geregeld. Ze hoeft niet met de rest van de Belgische delegatie al op 1 augustus te vertrekken en plant zelf waar en wanneer ze gaat trainen. Renders was tot begin vorige week op hoogtestage, won maandag in Tessenderlo voor de vijfde keer

The Classic

en is gisteren opnieuw op stage vertrokken. Ze loopt volgende week zaterdag nog de 5.000m in Heusden en zoekt dan weer Duitsland of Nederland op voor een stage. Ze reist tijdig naar München, maar zoekt nog een verblijfplaats in de buurt, waar ze zich rustig kan voorbereiden en ruimte heeft om te trainen. Pas op 7 augustus gaat ze naar het atletenverblijf voor het EK.

De deelname van Tom Van Hooste staat fors op de helling. Hij schat de kans zelf op «minder dan 5 procent». De Waaslander liep al het minimum, maar gaf enkele weken later op in de marathon van Rotterdam en vanaf dan ging het bergaf. «Bij een bloedonderzoek bleek ik allerlei tekorten te hebben. Uiteindelijk bleek ik drie bacteriën te hebben in lever en dikke darm, waaronder salmonella. Ik probeer voorzichtig terug te komen, maar als ik me niet in staat voel rond 28'30" te lopen, blijf ik thuis.»

Omdat Guy Fays, de andere Belg die de limiet op de 10.000m heeft, voor de marathon opteert, zou de atletiekbond dus één atleet kunnen inschrijven die géén limiet liep, in casu Mohammed Mourhit. Maar de Marokkaanse Belg blijft sukkelen met zijn rug, geeft forfait voor Rome (morgen), maar kwam nog niet naar België om zich te laten behandelen. Als hij tegen 27 juli geen degelijke tijd (bv. op de KBC-Nacht op 20 juli) heeft geklokt, wordt hij gewoon niet geselecteerd.