Immense Romeinse mozaïek ontdekt nabij Korinthië

Een Amerikaans-Grieks onderzoeksteam heeft onlangs nabij Korinthië een immens grote mozaïek uit de Romeinse periode blootgelegd. Dat is donderdag bij plaatselijke autoriteiten vernomen. Het archeologische team, bestaande uit Amerikanen en Grieken, doet sinds 1997 opgravingen in Isthmia, op zo'n vijftiental kilometer ten oosten van Korinthië. Op die site vonden in de Klassieke Oudheid de Dionysische Spelen plaats, net zoals in Nemea en Olympia.

Belga

De mozaïek, met afmetingen van 25 meter op 9 meter, bekleedde de muur van een Romeins zwembad. Dionysus, de Romeinse god van de wijn en de feestelijkheden, wordt erop afgebeeld, dansend met enkele dolfijnen. De kleuren van het kunstwerk, gemaakt van zwarte en witte keramiek, zijn door de tand des tijds lichtbruin en grijs uitgeslagen. De mozaïek zat verborgen achter een lading aarde van 50 centimeter.

De Griekse autoriteiten schrijven het kunstwerk toe aan Griekse kunstenaars. "Het is een prachtexemplaar. De mozaïek is perfect bewaard gebleven", klinkt het.