Bluesgitarist Jimmie Lee Robinson maakt er een eind aan

De Amerikaanse bluesgitarist en -zanger Jimmie Lee Robinson is op 71-jarige leeftijd overleden. Zijn lichaam werd zaterdag met een kogel in het hoofd gevonden in een geparkeerde auto in zijn woonplaats Chicago. De politie leidde uit verschillende feiten af dat het om zelfmoord ging. De blueszanger had onlangs te horen gekregen dat hij botkanker had.

Belga

Robinson begon op 11-jarige leeftijd gitaar te spelen. In het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw maakte hij deel uit van de Every Hour Blues Boys, waarin hij speelde met Freddy Kind. In die periode speelde hij ook met legendes als Elmore James, Little Walter en Howlin Wolf. Vanaf 1958 maakte hij ook solo-platen. Een van zijn bekendste hits was "All my Life", later ook opgenomen door John Mayall.

In 2000 kwam hij in het nieuws toen hij 81 dagen in hongerstaking ging tegen de renovatie van de wijk rond Maxwell Street, de bakermat van de Chicago Blues. Tegen de achtergrond van de gevel die ten prooi viel aan de slopershamer, speelde hij op een oude gitaar "Maxwell Street Teardown Blues". Dat nummer stond ook op de cd "Maxwell Street Blues", die hij net als "Guns, Gangs and Drugs" in eigen beheer maakte. Kort voor zijn dood rondde hij opnamen af voor APO Records. Wanneer die cd uitkomt, is nog niet bekend.