Volkert van der G. in hongerstaking

De 32-jarige Volkert van der G., die wordt verdacht van de moord op Pim Fortuyn, weigert sinds donderdagavond voedsel tot zich te nemen. Volgens Britta Böhler, één van zijn advocaten, is Van der G. in hongerstaking gegaan uit protest tegen het permanente cameratoezicht in zijn cel in het huis van bewaring Over Amstel in Amsterdam, en het feit dat er dag en nacht licht blijft branden.

GPD

BR>

"In overleg met hem is besloten gisteravond naar buiten te brengen dat hij in hongerstaking is gegaan", aldus Böhler. Van der G. heeft volgens haar het gevoel dat de continue verlichting en het cameratoezicht zijn bedoeld om hem te breken, zodat hij eindelijk een verklaring zal afleggen. "Mede op ons advies heeft hij nog steeds geen verklaring afgelegd", aldus Böhler.

Volgens de advocate moet ook de maatregel van het huis van bewaring om Van der G. in isolatie te plaatsen omdat hij zich raar zou gedragen, als pesterij worden gezien. Van der G. werd in de nacht van donderdag op vrijdag in isolatie geplaatst, maar volgens de advocate is van vreemd gedrag van Van der G. geen sprake. Vorige week nog had een commissie van toezicht besloten dat de camera's in de cel van Van der G. moesten worden verwijderd, omdat het toezicht niet volgens de wettelijke regels gebeurde. Maar een dag later zorgde minister Korthals van justitie er met een noodmaatregel voor dat het permanente cameratoezicht gehandhaafd kan blijven.