"België discrimineert Belgen in werkloosheid"

De Belgische regels voor het verkrijgen van een werkloosheidsreglementering zijn discriminerend en niet in overeenstemming met Europese regels. Dit heeft het Europese Hof in Luxemburg donderdag geoordeeld.

Belga

Gek genoeg kunnen de regels eigen Belgische onderdanen discrimineren. De gewraakte regels gaan over het bekomen van een wachtuitkering. Dit is de werkloosheidsvergoeding voor jongeren die pas zijn afgestudeerd en nog nooit gewerkt hebben.

Het probleem is echter dat jongeren die in het buitenland gestudeerd hebben, niet zomaar recht hebben op de wachtuitkering. Na een eerdere veroordeling gelden sinds 1 januari 1997 nieuwe regels. Die bepalen dat ook mensen die in het buitenland gestudeerd hebben, recht kunnen hebben op een wachtuitkering, onder de dubbele voorwaarde dat het diploma gelijkwaardig is aan een Belgisch en dat de jongere ten laste is van migrerende werknemers.

Deze dubbele voorwaarde is nog altijd te restrictief, zo oordeelt het EU-Hof vandaag. Het Hof moest zich uitspreken in de zaak D'Hoop. Marie-Nathalie D'Hoop is een Belgische die vier jaar secundair onderwijs heeft gevolgd in Frankrijk. Haar diploma is gelijkwaardig aan het Belgische, maar haar ouders hebben België nooit verlaten. Zij zijn geen migrerende werknemers en dus kan hun dochter geen aanspraak maken op de wachtuitkering.

Kan niet, oordeelt het Hof. Zo'n strenge regel is een inbreuk op het vrij verkeer in Europa.