Wall Street weert zich tegen koersval

Met een slotkoers van de Dow-Jonesindex rond die van woensdag en een winst van ruim 2,1 procent voor de Nasdaq-beurs heeft de effectenhandel op Wall Street donderdag een licht herstel getoond. De Dow-Jonesindex sloot op 8801,53.

Belga

Dat is weliswaar een verlies van 0,14 procent, maar de graadmeter van de dertig meest verhandelde fondsen bleef boven de 8800 puntengrens. Nasdaq, de door technologiefondsen gedomineerde schermenbeurs, eindigde op 1374,46 punten en won daarmee 28,45 punten.

Gedurende het grootste deel van de handelsdag leken de indices op een fors verlies af te stevenen. Zo bereikte de Standard & Poor's Index zijn laagste niveau sinds de koersval na de terreuraanslagen van 11 september. Uiteindelijk sloot deze index van vijfhonderd grote fondsen, waar Unilever en Koninklijke Olie binnenkort uit worden verwijderd, bijna 0,8 procent hoger.

Al eerder donderdag toonden de technologiefondsen vormen van herstel. Aangevoerd door de producenten van halfgeleiders, waarvan analisten omzetgroei voorspelden, werd de ban van vier dagen verlies gebroken. Intel steeg 8,5 porcent en Applied Materials werd bijna 10 procent meer waard.

Maar van een opgeluchte stemming was op Wall Street nog geen sprake. Daarvoor zijn beleggers nog veel te achterdochtig. Vooral de min of meer dagelijkse reeks onthullingen over gesjoemel met omzet- en winstcijfers ondergraaft het vertrouwen in de Amerikaanse bedrijven. Beleggers kregen donderdag wederom een boekhoudfraude voor de kiezen. Ditmaal kwam Bristol-Myers Squibb in het beklaagdenbankje te zitten. Het farmacieconcern zou niet gemaakte omzet hebben geboekt.

De beurs reageert overgevoelig op deze onthullingen. "Soms overheersen emoties. In 1999 waren hebzucht en euforie leidend, nu zijn angst en bezorgdheid de drijvende krachten", citeerde de BBC een analist van de Newyorkse zakenbank First Albany. De euro stond aan het eind van de handelsdag in New York op 0,9895 dollar. Dat is minder dan de 0,9915 dollar die de Europese munt noteerde rond sluitingstijd van de Europese effectenbeurzen.