SEC start onderzoek naar omzet van Bristol-Myers Squibb

De Amerikaanse toezichthouder op de beurs, SEC, opent een onderzoek naar de omzetcijfers van de Amerikaanse farmaciegroep Bristol-Myers Squibb. De commissie gaat na of het bedrijf de omzet de afgelopen twee jaren al dan niet kunstmatig heeft opgeblazen.

Belga

Bristol-Myers zegt dat het volledig meewerkt aan het "informele" onderzoek van de SEC.

De farmareus heeft enorme voorraden opgebouwd bij een aantal groothandelaars. De SEC probeert nu na te gaan of Bristol-Myers de groothandelaars heeft aangemoedigd om via grote kortingen producten aan te kopen om aan de verwachtingen van de beleggers op Wall Street te kunnen voldoen. Maar er zijn voorlopig geen aanwijzingen in die richting.

Het manipuleren van de vraag bij de groothandelaars is een courante praktijk in de sector, schrijft The Financial Times donderdag. Een van de trucjes is om een prijsstijging aan te kondigen, waardoor de groothandelaars een voorraad beginnen in te slaan net voor de prijs effectief verhoogt. Analisten denken dat de SEC in het huidige klimaat van bedrijfsschandalen strenger zal optreden tegen zulke praktijken.

Begin april had het bedrijf aangekondigd dat de promotiecampagnes bij de groothandelaars in medicijnen de voorraden bij die handelaars sterk had doen aangroeien. De groep verwacht dat maatregelen om de toekomstige bevoorrading te verminderen zowat 40 dollarcent per aandeel zullen kosten en een uitwerking zullen hebben over de vier volgende kwartalen. Analisten schatten het surplus aan voorraad op ongeveer 1,8 miljard dollar, zowat 12 procent van de totale bedrijfsomzet in 2001.