Franse politie meedogenloos op 'zwarte zaterdag'

De verkeerspolitie en de gendarmerie in Frankrijk hebben aangekondigd dit weekeinde niets door de vingers te zien. Zaterdag wordt naar verwachting de drukste dag van het jaar in het verkeer: zwarte zaterdag met mogelijk vijfhonderd kilometer files in het Rhônedal tussen Lyon en de Middellandse Zee, en dat in beide richtingen.

Belga

De autoriteiten raden mede wegens het te verwachten slechte weer (onweer en hevige regenbuien) toeristen aan dit weekeinde van de weg te blijven, of vanuit West- en Noord-Europa bijvoorbeeld pas zondagavond te gaan rijden.

Veel Fransen zijn vrijdagmiddag al vertrokken en die verkeersstroom wordt aangedikt door toeristen uit West-Europa, met name uit de Benelux en Groot-Brittannië. Die vakantiegangers staan bij de Franse verkeerspolitie en gendarmerie bekend als 'de kamelen', wegens de vaak overbeladen auto's met huizenhoge imperialen en propvolle caravans. Deze gaan zonder pardon op de weegbrug. Als het gewicht hoger is dan het toegelaten maximum zoals op het kentekenbewijs staat, moet de vakantieganger ter plaatse uitladen.

De bestuurder staat in geval van overtreding een fikse boete te wachten, die kan oplopen tot enkele honderden euro's en in principe ter plaatse betaald moet worden. Op het proces-verbaal worden ook automobilisten geslingerd van wie kinderen of andere passagiers achterin hun gordel niet omhebben. Dat is in Frankrijk verplicht.

Toeristen die per auto komen, kunnen Parijs het komend weekeinde beter vermijden, temeer omdat het komende zondag 'Quatorze Juillet' is, de nationale feestdag met het gebruikelijke militaire defilé in de ochtend op de Champs-Elysées. Maar ook elders in het land zijn vanaf zaterdagavond de traditionele feestelijkheden, met overal vuurwerk en 'bals populaires'.