Nijkerks bedrijf leverde met mpa vervuild voer

Het veevoederbedrijf Van de Bunt-Rijnsburger uit het Nederlandse Nijkerk blijkt het bedrijf te zijn dat het met mpa vervuild veevoer heeft geleverd aan de circa 300 boeren die woensdagavond door het Nederlandse ministerie van Landbouw werden geblokkeerd.

Belga

Dat heeft een woordvoerder vrijdag bevestigd. De onderneming stelt dat het te goeder trouw een partij van 3000 kilo glucosesiroop had gekocht. Een eigen chemische analyse leverde geen afwijkingen op. De substantie is daarna in verdunde vorm in mengvoer verwerkt, voor varkens en kippen.

Later bleek de partij toch te zijn verontreinigd met het hormoon mpa. Naar verluidt is de partij via Zeeland Voeders afkomstig van het Belgische bedrijf Bioland. De Belgische justitie verdenkt dat bedrijf ervan een afvalpartij mpa te hebben vermengd in glucose voor veevoer en frisdrank.

Directeur B. van de Pol van Van de Bunt-Rijnsburger zegt op zijn website

alles in het werk te stellen om de blokkade van zijn klanten zo snel mogelijk ongedaan te maken. "Wij betreuren het dat u geconfronteerd wordt met de gevolgen."

Naast de driehonderd klanten van Van de Bunt-Rijnsburger had het Nederlandse ministerie van Landbouw eerder al 55 varkenshouders onder toezicht gesteld. Deze bedrijven hadden rechtstreeks voer gekocht bij Zeeland Voeders in Zijtaart (Veghel) of Porker Foods in Middelharnis, die het op hun beurt van Bioland hadden gekocht.