Joegoslavische oud-president Lilic onder dwang op weg naar Den Haag

De Joegoslavische oud-president Zoran Lilic is donderdag opgepakt en naar Den Haag gevlogen, waar hij voor het Joegoslaviëtribunaal moet getuigen in het proces tegen zijn opvolger Slobodan Milosevic. Dat hebben zijn echtgenote en zijn advocaat gezegd.

AP Ned

Lilic was van 1993 tot 1997 als stroman van de toenmalige Servische president Milosevic president van het instortende Joegoslavië. Het Joegoslaviëtribunaal had Lilic gedagvaard om als getuige op te treden in het proces tegen Milosevic, maar Lilic negeerde de dagvaarding, waarop de Joegoslavische autoriteiten hem donderdag op verzoek van het tribunaal oppakten en onder dwang op het vliegtuig naar Den Haag zetten. Dat gebeurde nadat hij nogmaals had geweigerd vrijwillig naar Den Haag te gaan, zei zijn advocaat, Dragan Saponjic.

Lilic werd aangehouden in zijn kantoor in het centrum van Belgrado. Het tribunaal in Den Haag wilde niet direct ingaan op het bericht over de aanhouding van Lilic.

Volgens zijn advocaat heeft Lilic zich eerder wel bereid verklaard voor het tribunaal te getuigen, maar stelde hij daarbij de voorwaarde dat de Joegoslavische autoriteiten hem officieel van de plicht zouden ontheffen om te zwijgen over staatsgeheimen. De autoriteiten hebben dit echter verzuimd, aldus Saponjic.

Ook donderdag hebben de Joegoslavische autoriteiten een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen generaal Dragomir Milosevic, die door het Joegoslaviëtribunaal wordt gezocht voor oorlogsmisdaden die tussen 1992 en 1995 zijn begaan tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Het is niet bekend waar Milosevic, die geen familie is van de Joegoslavische oud-president, zich ophoudt.