Israël valt Palestijnse universiteit Jeruzalem binnen

De Israëlische politie is donderdag de Palestijnse Al-Qudsuniversiteit aan de rand van Jeruzalem binnengevallen en heeft de kantoren van de voorzitter van de universiteit, Sari Nusseibeh, gesloten.

AP Ned

De inval was volgens de Israëlische autoriteiten nodig omdat vast zou staan dat vanuit de universiteit politieke activiteiten zouden worden georganiseerd. Bij de interim-akkoorden van Oslo is het de Palestijnen verboden om in Jeruzalem politiek te bedrijven.

Binnen het Israëlische kabinet zijn de meningen over de inval verdeeld. Minister van transport Ephraim Sneh van de gematigde Arbeidspartij veroordeelde de inval terwijl minister van binnenlandse veiligheid Uzi Landau van de rechtse Likud verklaarde dat de Al-Qudsuniversiteit door de Palestijnse Autoriteit gebruikt wordt om de Israëlische soevereiniteit over Jeruzalem te ondermijnen. De Verenigde Staten hebben de inval veroordeeld.

Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer zei dat de VS er bij Israël op zullen aandringen de sluiting van de kantoren van Nusseibeh ongedaan te maken. Nusseibeh is de hoogste functionaris van de PLO in Jeruzalem en wordt algemeen gezien als gematigd. Hij is een van de mensen die door de VS worden genoemd als een mogelijke opvolger van de Palestijnse leider Yasser Arafat.

Ondertussen heeft het Israëlische leger op de Westoever in de nacht van woensdag op donderdag tien Palestijnen aangehouden, van wie er volgens Israël acht verdacht worden van betrokkenheid bij terreuraanslagen in Israël.

De Israëlische krant

Haaretz

meldde donderdag dat het leger zich op korte termijn gedeeltelijk zal terugtrekken uit een aantal Palestijnse steden op de Westoever. Een zegsman van het leger zei tegen de krant dat een aantal steden geheel zal worden ontruimd en dat de militaire aanwezigheid in andere steden zal worden teruggebracht, afhankelijk van het risico dat er vanuit de betreffende steden aanslagen in Israël zullen worden gepleegd, aldus de zegsman tegenover Haaretz.