Barghouti aangeklaagd voor aanslagen in Israël

De Palestijnse voorman Marwan Barghouti zal in Israël worden berecht wegens betrokkenheid bij Palestijnse terreuraanslagen in Israël. Dat heeft een woordvoerder van de Israëlische justitie donderdag gezegd.

AP Ned

Barghouti, een van de leiders van de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat, werd in april in Ramallah op de Westoever aangehouden door het Israëlische leger. Als Israël overgaat tot het berechten van Barghouti, wordt voor het eerst sinds de oprichting van de Palestijnse Autoriteit in 1994 een Palestijnse leider in Israël voor de rechter gebracht.

Israël hoopt te bewijzen dat Barghouti betrokken is geweest bij de organisatie van zelfmoordaanslagen in Israël en daarmee dat het Palestijnse leiderschap verantwoordelijk is voor terreuraanslagen, wat door Arafat steevast wordt ontkend.

Barghouti was aan het begin van de tweede intifada, bijna twee jaar geleden, duidelijk zichtbaar als een van de leiders van de Palestijnen. Hij liep vaak voorop bij anti-Israëlische demonstraties en stak bij die gelegenheden vlammende toespraken af. In een recente opiniepeiling werd Barghouti na Arafat als populairste Palestijnse leider genoemd.

Hoewel hij aanvankelijk als gematigd te boek stond, is Barghouti volgens een zegsman van de Israëlische veiligheidsdienst geleidelijk betrokken geraakt bij de Palestijnse terreuraanslagen. Eerst door de aanslagen te verdedigen als een gerechtvaardigd wapen in de strijd tegen Israël, daarna door ze te financieren en nog weer later door ze zelf te organiseren, aldus de Israëliër. Volgens de zegsman is Barghouti voor zijn aanhouding door Israël gewaarschuwd dat er tegen hem zou worden opgetreden als de aanslagen niet zouden stoppen.

De Israëlische autoriteiten hebben gezegd dat Barghouti zijn betrokkenheid bij terreuraanslagen heeft toegegeven. Zijn advocaat ontkent dat. De advocaat zegt verder dat het Barghouti niets uitmaakt waar Israël hem van beschuldigt omdat hij de bevoegdheid van Israël om hem te berechten niet erkent. Barghouti zal dan ook geen enkele medewerking verlenen aan het proces tegen hem, aldus de advocaat.

Wanneer het proces tegen Barghouti van start zal gaan is nog niet bekend. Ook is er nog geen formele aanklacht tegen hem ingediend. Volgens de Israëlische justitie zal de aanklacht tegen Barghouti binnen enkele weken bekend worden gemaakt. Behalve Barghouti zullen ook vier andere Palestijnen terecht moeten staan voor betrokkenheid bij aanslagen in Israël.