'Palestijnen plegen misdaden tegen de menselijkheid'

De Palestijnse zelfmoordaanslagen zijn misdaden tegen de menselijkheid. Dat zegt Amnesty International in een donderdag verschenen rapport. Aanslagen op burgerdoelen zijn op geen enkele manier te rechtvaardigen, vindt de mensenrechtenorganisatie.

AP Ned

Amnesty beschuldigt Israël al jaren van het schenden van de mensenrechten van de Palestijnen. Het nieuwe rapport is gewijd aan het Palestijnse geweld, waarbij sinds het begin van de tweede intifada in september 2000 zeker 350 burgers om het leven zijn gekomen, voornamelijk Israëliërs. Het draagt de titel

Zonder onderscheid. Aanslagen op burgers door Palestijnse gewapende groeperingen

.

De aanslagen op burgers door Palestijnen zijn "wijdverbreid, systematisch en zijn het resultaat van een bewuste politiek", aldus het rapport. "Het zijn misdaden tegen de menselijkheid, en mogelijk ook oorlogsmisdaden."

De secretaris van het Palestijnse kabinet, Ahmed Abdul Rahman, wees er in een reactie op dat de Palestijnse Autoriteit de zelfmoordaanslagen heeft veroordeeld, maar hij voegde eraan toe: "Alles wat Israëlische burgers overkomt is een logisch gevolg van de bezetting van de Palestijnse gebieden en de verwerping van de rechten van de Palestijnen."

Volgens woordvoerder Ismail Abu Shanab van Hamas, de beweging die de meeste zelfmoordaanslagen heeft gepleegd, is het rapport van Amnesty "volkomen bevooroordeeld". Het rapport "weerspiegelt hetzelfde Amerikaanse beleid dat legitimiteit verleent aan de Israëlische bezetting van de steden op de Westelijke Jordaanoever". De Hamas heeft laten weten zelfmoordaanslagen te zullen blijven uitvoeren.

Aangezien vrijwel alle Israëliërs, zowel mannen als vrouwen, militaire dienst vervullen, zijn zij allemaal legitieme doelen, vinden sommige Palestijnse extremisten. Uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Palestijnen de zelfmoordaanslagen goedkeurt. Volgens een recente peiling steunde 68 procent de zelfmoordaanslagen. Eind vorig jaar was dat 74 procent.

Volgens door Associated Press verzamelde gegevens zijn sinds september 2000 aan Palestijnse kant in totaal 1.752 mensen om het leven gekomen en aan Israëlische kant 565.