Antwerpse haven zet groot deel van Eilandje te koop

Het Havenbedrijf wil op het Eilandje een congrescentrum met een capaciteit van 2.000 mensen, een hotel en restaurants. Het doet daarvoor een beroep op projectontwikkelaars. Het gaat om het deel van de droogdokken tussen de Kattendijksluis en de Siberiabrug.

BR>

De raad van bestuur van het Havenbedrijf keurde woensdag het bestek voor het bewuste deel van de droogdokken goed. Aan het bestek hangen wel enkele voorwaarden vast. Zo moet de projectontwikkelaar absoluut een modern congrescentrum bouwen.

Antwerpen wil al langer een volwaardig congrescentrum, maar de stad beschikt niet over de middelen om het zelf te bouwen. Daarom wordt nu een beroep gedaan op de privé-sector.

"Een congrescentrum is op zich niet winstgevend. Daarom is het belangrijk om andere activiteiten erbij te hebben, zoals een hotel, restaurants of kantoren", zegt Bjorn Verhoeven, kabinetschef van havenschepen Leo Delwaide (VLD). "Wij vragen aan de kandidaten om te bewijzen dat een congrescentrum een haalbare kaart is. Zo beletten we dat een projectontwikkelaar snel een zaal bouwt, ze vervolgens laat verkommeren om ze te kunnen afbreken en vervangen door luxe-appartementen."

De verschillende voorstellen worden voorgelegd aan een jury met onder meer de stadsbouwmeester, burgemeester Detiège en havendirecteur Bruyninckx. Zij waken over de uitvoering. Het grote voorbeeld is het moderne Guggenheimmuseum in het Spaanse Bilbao.

De projectontwikkelaar die wordt geselecteerd kan het terrein kopen, huren of in concessie krijgen. Daarover wil het Havenbedrijf nog onderhandelen. Op 19 augustus wordt het bewuste deel van het Eilandje op de markt aangeboden. De projectontwikkelaars moeten vóór 23 december hun voorstellen overmaken aan het Havenbedrijf.