"Uitbreiding Sabena-vloot was slechte keuze"

De vernieuwing en uitbreiding van de Sabena-vloot was volgens de voormalige ombudsman en secretaris-generaal van Sabena, Patrick du Bois, een slechte keuze. Dat heeft hij dinsdag voor de Sabena-commissie verklaard.

Belga

Du Bois had het over de aankoop van 34 Airbus-toestellen in 1997. Die beslissing woog volgens de ex-topman op de balans en had zware gevolgen voor dochter Sabena Technics. Du Bois had in een brief aan toenmalig bestuursvoorzitter Valère Croes en vice-voorzitter Philippe Suinen, geadresseerd op 30 september 1997, zijn mening over de aankoop al te kennen gegeven.

Patrick du Bois kwam dinsdag ook terug op de wil van de Belgische staat om een industriële partner te vinden voor Sabena. "Sinds mijn komst in 1991 wilden alle voogdijministers het belang van de staat verminderen en tegelijkertijd een grotere inbreng van een buitenlandse partner in het dagelijks beheer van Sabena", stelde du Bois. Hij herinnerde aan de verschillende pogingen tot samenwerking met British Airways en KLM in 1990 en met Air France in 1992.

Vanaf het akkoord met Swissair in 1995 werden de leidinggevende functies ingevuld en gekozen door de Zwitsers (Paul Reutlinger en Christoph Müller). Volgens du Bois was het ook de wens van de Belgische staat om Swissair de meerderheid in Sabena te geven. Du Bois ontkende dinsdag dat de bestuurders en leden van het directiecomité bij Sabena zich niet bezighielden met de belangen van de luchtvaartmaatschappij. Volgens hem namen ze deel aan de discussies over de vernieuwing van de Europese vloot en kenden ze de financiële gevolgen hiervan.