"40 van 50 plaatsen Everberg naar Vlaanderen"

Vlaanderen zal 40 van de 50 plaatsen in het gesloten federale centrum voor jeugdige delinquenten in Everberg voor haar rekening nemen als het centrum binnenkort op volle capaciteit draait en daarvoor personeel ter beschikking stellen. Dat zei minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev) dinsdag in het Vlaams Parlement.

Belga

Het parlement besprak het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de drie gemeenschappen inzake Everberg dat later op de dag wordt goedgekeurd. Dat akkoord werd door de meerderheid geamendeerd. Een bijgevoegd artikel bepaalt dat het akkoord wordt opgezegd indien er uiterlijk op 31 augustus 2004 geen federale wet in het Belgisch staatsblad is gepubliceerd die een antwoord biedt op delinquent gedrag gepleegd door jongeren (lees een jeugdsanctierecht).

Vogels noemde dat dinsdag een goede zaak. "Op die manier houden we een voet tussen de deur en wordt het samenwerkingsakkoord niet zondermeer automatisch verlengd", aldus Vogels. Jan Roegiers (Spirit), één van de initiatiefnemers van het amendement, zei ontgoocheld te zijn dat het federaal kernkabinet op 16 mei besliste dat er geen jeugdsanctierecht komt. Maar de "houdbaarheidsdatum" van Everberg verhoogt de druk bij de vorming van de volgende federale regering om toch tot zo'n sanctierecht te komen, aldus Roegiers.