Kamercommissie vergemakkelijkt aanwerving burgerpiloten in leger

De kamercommissie defensie heeft unaniem het wetsvoorstel van PS'er Jean-Pol Henry goedgekeurd dat het voor burgerpiloten onder de 26 jaar makkelijker moet maken bij het leger in dienst te treden. Henry hoopt dat de tekst nog voor het reces groen licht krijgt van de voltallige Kamer.

Belga

Het wetgevend initiatief heeft een dubbel doel. Enerzijds moet het jonge piloten die over een vlieglicentie beschikken, maar gezien de situatie in de sector weinig kansen krijgen, de mogelijkheid bieden hetzelfde beroep uit te oefenen in het leger. De krijgsmacht kampt immers met een tekort aan vliegtuig- en helikopterpiloten (respectievelijk 50 en 34 vacatures). De piloten die kiezen voor een carrière bij het leger, krijgen een speciale vorming die korter is dan andere aspirant-militaire piloten én krijgen tijdens de opleiding een vergoeding.

Anderzijds dient het wetsvoorstel een mouw te passen aan het gebrek aan luchtverkeersleiders. Dat gebeurt via de opwaardering van hun functie binnen het leger. Momenteel werken in Semmerzake en Glon ongeveer 100 goed opgeleide verkeersleiders die de graad van onderofficier bezitten. Om hun autoriteit tegenover de piloten - die zelf officier zijn - te vergroten, maakt het voorstel van hen ook officieren. Uiteraard verdienen ze dan ook meer.

Het voorstel kreeg de steun van alle partijen en de minister van Defensie André Flahaut. Aangezien de opleidingen korter zijn en het kader voor piloten gewoon ingevuld wordt, kosten de maatregelen niet veel. Enkel voor de omschakeling van de verkeersleiders van onderofficier tot officier moet defensie in de geldbeugel tasten.