Ierse leverancier Bioland verbaasd

Cara Environmental Technology reageerde donderdagavond "verbaasd en ontzet" op de problemen met Bioland. Het Ierse bedrijf zal naar eigen zeggen zijn volledige medewerking aan alle aspecten van het onderzoek geven.

Belga

"Cara Environmental Technology werd onlangs door het Ierse ministerie van Landbouw ingelicht over een lopend onderzoek naar bepaalde vloeibare afvalstoffen die Cara bij één van zijn Ierse klanten had opgehaald en vervolgens had toevertrouwd aan Bioland in België. Bioland was op de hoogte van alle onderdelen van het vloeibare afval en bevestigde in staat te zijn om dit afval te verwerken voor recyclage", stelt het bedrijf in een mededeling.

Cara Environmental Technology is naar eigen zeggen één van de grootste Ierse ondernemingen in afvalbeheer en legde in zijn 50-jarige bestaan "een foutloos parcours" af. Het bedrijf stelt middelen ter beschikking voor afvalophaling en -transport. "Cara kent en volgt de volledige weg die het afval aflegt, van bij zijn klanten tot op de plaats van verwerking of recyclage."

Het Ierse bedrijf exporteerde het chemische afval naar België zonder dat Ierland dit aan België had gemeld, wat in strijd is met de Europese regels. De Ierse expert zei woensdag in het Permanent Veterinair Comité (PVC) van de Europese Unie dat het afval zodanig verdund was dat het geen gevaar meer opleverde, maar de Europese Commissie vond dit geen valabel argument.