Nederlands minister zegt mpa-vervuiling onder controle te hebben

Nederland heeft de mpa-vervuiling van veevoer onder controle. Dat heeft de ontslagnemende Nederlandse minister Brinkhorst (Landbouw) geschreven in een brief aan eurocommissaris Byrne (Volksgezondheid).

Belga

Brinkhorst schrijft dat alle partijen veevoer met het hormoon MPA in beeld zijn. "Vanaf heden wordt er geen verontreinigd voer meer geproduceerd en komen er geen varkens, die voer met risicohoeveelheden MPA hebben gegeten, in het vrije verkeer."

De minister baseert zijn conclusie op de maatregelen en onderzoeken in de afgelopen dagen. Het ministerie achterhaalde donderdag nog 3000 varkens die in Nederland verdacht voer hebben gegeten en daarna waren vervoerd naar Frankrijk, Italië en Spanje. Momenteel wordt onderzocht of deze beesten te veel MPA in hun vet hebben.

Wegens de vervuiling van het veevoer heeft het ministerie van Landbouw de afgelopen dagen totaal 355 boerderijen onder toezicht gesteld. De boeren mogen hun varkens pas laten slachten als steekproeven tonen dat de varkens vrij zijn van MPA.

De Keuringsdienst van Waren zegt geen aanwijzingen te hebben dat de siroop met MPA ook in Nederlandse frisdrank terecht is gekomen. De dienst wil echter ook niet garanderen dat Nederlandse frisdrank vrij is van het hormoon. De Nederlandse consumenten lijkt het allemaal weinig te interesseren. Winkeliers meldden donderdag althans nauwelijks vragen te krijgen over MPA.