Val Turkse regering lijkt onafwendbaar

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ismail Cem is donderdag opgestapt en uit de partij van premier Bülent Ecevit getreden. Korte tijd later maakte ook minister van economische zaken Kemal Dervis zijn ontslag bekend. Sinds maandag zijn acht ministers opgestapt. De val van de regering lijkt daardoor onafwendbaar te zijn geworden.

AP Ned

Cem en Dervis, de architect van het economische herstelprogramma van de regering, zouden van plan zijn samen met de maandag afgetreden vice-premier Hüsamettin Ozkan een nieuwe, pro-Europese partij op te richten en daarmee deel te nemen aan vervroegde verkiezingen.

Cem gold als een van de prominentste figuren binnen de partij van Ecevit. Hij is in drie verschillende regeringen minister van buitenlandse zaken geweest en heeft een sleutelrol gespeeld bij het verbeteren van de betrekkingen met de Europese Unie en met Griekenland.

De regering van Ecevit is al maanden verlamd, door langdurige ziekte van de premier, maar ook door grote meningsverschillen tussen de coalitiepartijen over de hervormingen die vereist zijn voor de eventuele toetreding van Turkije tot de EU, zoals het afschaffen van de doodstraf en het toekennen van meer rechten aan de Koerden.