Russische ruimtevaartbureau wil ontdekkingsreis naar Mars

Niet weerhouden door een lange reeks mislukkingen in zijn Marsprogramma, heeft het Russische ruimtevaartbureau vrijdag een internationaal project voorgesteld voor een bemande missie naar de Rode Planeet. Rond 2015 zou een team van zes personen er naartoe moeten vliegen.

AP Ned

Het Russische bureau wil nauw samenwerken met het Europese Ruimtevaartbureau en de Amerikaanse NASA om twee ruimteschepen te bouwen die mensen naar Mars kunnen brengen voor een verblijf van twee maanden. Een Marsreis zou ongeveer 440 dagen duren. Rusland wil 30 procent van de kosten op zich nemen, die in totaal zo'n 20 miljard dollar zouden bedragen.

"Het moet een internationaal project zijn", zegt Vitaly Semjonov, hoofd van het Marsproject van het M.V. Keldisja Ruimtevaart Onderzoekscentrum. "Geen enkel land zou dit alleen kunnen."

De Russen zeggen bemoedigende signalen van interesse uit Europa en Amerika te krijgen. NAVO-woordvoerster Delores Beasley zei vrijdag echter dat de NASA geen commentaar op het voorstel geeft voordat de organisatie een officieel plan van de Russen heeft ontvangen. Omdat het Congres wil bezuinigen op de ruimtevaart, staat een reis naar Mars niet op het prioriteitenlijstje van de NASA.

Alain Fournier-Sicre, directeur van het Russische kantoor van het Europese Ruimtevaartbureau, heeft afgelopen week met de Russen overlegd over het Marsvoorstel. Volgens hem is een reis naar Mars nog lang niet aan de orde. Maar, zegt hij, "dit soort programma's is voor ieder ruimtevaartbureau een langetermijnproject."