Eén patient op de drie bij huisarts voor aandoening luchtwegen

Eén op de drie patiënten (35,8 procent) klopt bij de huisarts aan voor problemen met de luchtwegen. Daarna volgen moeilijkheden met het maagdarmstelsel (19,77 procent), het bewegingsapparaat (16,36 procent), en de huid (9,86 procent). In mindere mate stappen patiënten naar hun huisarts voor het vaatstelsel (4,05 procent), de oren (3,80 procent), psychische problemen (3,64 procent), problemen van de urinewegen (2,57 procent) en het zenuwstelsel (2,55 procent).

Belga

Dat blijkt uit de eerste resultaten van het Intego-netwerk dat in de jaren '90 opgestart werd door het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven en waaraan 26 huisartsen meewerken. De artsen noteren voor het onderzoek de gegevens van hun diagnoses. Voor de periode 1994-98 leverde dat info op over 216.960 diagnoses. De resultaten staan te lezen in Tijdschrift voor Geneeskunde.

De grote meerderheid van de diagnoses betreffen infecties. Deze hebben vooral betrekking op luchtwegen, maar ook infectueuze diarree en blaas- en urinewegeninfecties komen voor in de top-20 van de diagnoses in 1998. De top-4 wordt zowel bij de mannen als vrouwen ingenomen door vormen van luchtwegeninfecties. Bij de vrouwen volgen daarna acute laryngitis (infectie strottenhoofd), infectueuze diarree, blaas- en urineweginfectie, bij de mannen infectueuze diarree, acute laryngitis en middenoorontsteking.