Gevangenis Ceausescu wordt hotel

De gevangenis waar een jonge Nicolae Ceausescu van 1936 tot 1938 werd vastgehouden, wordt een hotel. Het stadje Telega, honderd kilometer ten noordwesten van Boekarest, hoopt dat de bijzondere overnachtingsmogelijkheid veel toeristen naar de streek zal trekken.

AP Ned

BR>

Ceausescu kwam in 1936 in de Doftana-gevangenis terecht nadat hij was veroordeeld voor het verspreiden van communistische pamfletten, wat destijds, ruim tien jaar voor de machtsgreep van de communisten, in strijd met de wet was. Nadat Ceausescu het in de jaren '60 voor het zeggen had gekregen en er op last van de dictator een enorme persoonsverheerlijking was ontstaan, werd de gevangenis een museum. Het cellencomplex was een verplicht uitje voor Roemeense schoolkinderen, die er moesten zien hoe Ceausescu werd vastgehouden door de "kwaadaardige kapitalisten".

Een nachtje slapen in een van de cellen van Doftana gaat honderd euro kosten. De prijs zal niemand afschrikken, denkt burgemeester Alexandru Chirobocea. "Buitenlandse toeristen zullen in de gevangenis komen overnachten, zoals ze dat ook in andere landen doen." Om het verblijf niet al te Spartaans te maken, zal er naast de gevangenis een disco worden gebouwd.