OECD: werkloosheid blijft tot 2004 oplopen

De werkloosheid in het rijke deel van de wereld zal de komende anderhalf jaar stijgen naar 6,9 procent van de beroepsbevolking. Dat voorspelt de in Parijs gevestigde Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). In 2002 komt het werkloosheidscijfer vermoedelijk op 6,4 procent.

AP Ned

De voorspelling houdt in dat in 2004 35,6 miljoen mensen in de dertig bij de OECD aangesloten landen zonder werk zullen zitten. De 6,9 procent is overigens nog lang geen record. In 1993 bedroeg de werkloosheid nog 8 procent van de beroepsbevolking. Japan krijgt volgens de OECD volgend jaar te maken met de hoogste werkloosheid in vijftig jaar. Zes procent van de Japanse beroepsbevolking zal naar verwachting zonder werk komen te zitten.

Behalve over het aantal werklozen deed de OECD dinsdag ook een waarschuwing uitgaan over de kwaliteit van het beschikbare werk. Bij veel van de nieuwe banen zou het gaan om laag gekwalificeerd werk en veelal tijdelijke contracten. Een toenemend aantal werknemers zal moeite hebben bij het vinden van hooggekwalificeerd en vast werk, aldus de OECD.

Ook maakt de OECD zich zorgen over een aantal probleemlanden. In Europa bedraagt de werkloosheid in Griekenland, Spanje, Polen en aantal andere landen meer dan 10 procent van de beroepsbevolking. In andere OECD-landen hebben vooral mannelijke jongeren grote moeite om aan de slag te komen. In bijvoorbeeld Italië, Slowakije en Turkije zit meer dan 20 procent van hen zonder werk.