Philips gaat door met reorganiseren in Nederland

Philips-topman Gerard Kleisterlee heeft werknemers van het elektronicaconcern voorgehouden dat het nog lang niet afgelopen is met reorganisaties. Tijdens een bijeenkomst van vakbond De Unie heeft hij over de huidige ruim 30.000 werknemers verklaard: "Dat is te veel."

Belga

"In Nederland wordt slechts 5 procent van de omzet gehaald, terwijl 20 van de 160 productievestigingen in Nederland staan," aldus Kleisterlee. Het voornaamste probleem is volgens hem dat Nederland hogere loonkosten heeft dan het buitenland.

Philips verplaatst daarom regelmatig productie naar landen met lagere lonen. Zo is al de assemblage van huishoudelijke producten als stofzuigers en koffiezetapparaten in Hoogeveen en spaarlampen in Terneuzen naar Polen verdwenen.

Philips kan niet aangeven hoeveel werknemers er nu nog te veel zijn. Wel is duidelijk dat het concern zich in Nederland meer concentreert op innovatie. Hierdoor blijft vooral plaats voor ingenieurs op high tech- en ontwikkelingsafdelingen, maar minder voor de lager geschoolde productiemedewerkers.