Oeso-landen creëerden 47 miljoen jobs in bedrijven

In de dertig landen van de Oeso werden tussen 1993 en 2001 47 miljoen jobs gecreëerd in de privé-sector. Nochtans daalde de werkloosheid gemiddeld maar met 1,25 procent. De experten van de economische denktank vragen daarom meer daadkracht in het opvolgen van de werkgelegenheidsstrategie.

Belga

Tien jaar geleden stelde de Oeso (een denktank voor Westerse industrielanden) een werkgelegenheidsstrategie op, om een einde te maken aan de hoge werkloosheidscijfers van de jaren tachtig. In een rapport stelt de organisatie vandaag vast dat de resultaten sterk verschillend zijn van land tot land. In Japan steeg de werkloosheid, in de VS bleef ze op een laag peil, enkele EU-lidstaten konden een flinke daling optekenen. Gemiddeld zorgt dit voor een daling met 1,25 procent.

De Oeso adviseert daarom de strategie aan te houden: zoveel mogelijk volwassenen moeten 'participeren' aan de arbeidsmarkt. Daarom moeten sociale voorzieningen gemoderniseerd worden, zodat ze mensen niet in inactiviteit houden. Daarom moet geïnvesteerd worden in opleiding. Uiteraard is er vandaag wel meer aandacht voor de vergrijzing. Het optrekken van de effectieve pensioenleeftijd, door werknemers en werkgevers te motiveren, is een topprioriteit.

Voor België verwacht de Oeso de komende paar jaar een stabiele arbeidsmarkt, met een werkloosheid (volgens Oeso-definitie) van een 300.000 mensen. De experten zijn lovend voor de banenplannen die de afgelopen jaren veel jongeren aan het werk hielpen.