Gasexplosie in Chinese mijn: 43 doden

Reddingswerkers hebben dinsdagmorgen 43 lichamen bovengehaald uit een kolenmijn in het noordoosten van China waar zich maandag een explosie had voorgedaan. Daarmee is de vrees bevestigd dat vier personen die werden vermist, ook zijn omgekomen. Eerder was een dodental van 39 genoemd.

AP Ned

Met de nieuwe slachtoffers is het dodental door ongelukken in de berucht onveilige Chinese mijnen in de afgelopen maand boven de tweehonderd gekomen. Dit jaar zijn er bij mijnongelukken al 3.400 mensen om het leven gekomen.

Het laatste ongeluk vond plaats in Henang in de provincie Heilongjiang, 1.400 kilometer ten noorden van de hoofdstad Beijing. Volgens het persbureau Xinhua was de explosie het gevolg van niet opgevolgde veiligheidsvoorschriften. Twee uur voor de explosie viel de elektriciteit uit, waardoor het ventilatiesysteem niet meer werkte.

De kompels hadden toen moeten worden geëvacueerd. Toen de elektriciteit weer werd ingeschakeld deed zich de explosie voor. De regering heeft gezegd mijnen waar dodelijke ongelukken plaatsvinden te sluiten en de eigenaren te vervolgen. Opdrachten tot sluiting worden echter niet altijd opgevolgd.