Pakistan arresteert verdachte mislukte aanslag Musharraf

De Pakistaanse politie heeft een lijfwacht van president Pervez Musharraf opgepakt wegens betrokkenheid bij een mislukte aanslag op diens leven. Woensdag verschijnt de man voor de rechter. De man, Wasim Ashktar, maakte deel uit van de paramilitaire Rangers en vergezelde Musharraf op 26 april bij een bezoek aan de havenstad Karachi.

AP Ned

Volgens de aanklacht stonden twee eveneens gearresteerde medeplichtigen een kilometer van het vliegveld te wachten met een met explosieven volgepakte vrachtwagen. Ashktar zou vanaf het vliegveld hebben gebeld om hen te melden dat Musharraf in aantocht was. Op het moment dat de president langsreed, probeerden zij het voertuig te laten ontploffen, maar dat mislukte.

Ashktars beide medeplichtigen zouden de vrachtwagen later hebben opgehaald en het voertuig op 14 juni hebben gebruikt voor een aanslag bij het Amerikaanse consulaat in Karachi. Daarbij kwamen twaalf Pakistanen om het leven. De twee zouden lid zijn van een splintergroepering binnen de Harkat-ul-Mujahedeen, die banden heeft met het terreurnetwerk Al-Qaida. Een derde lid van de groep is eveneens gearresteerd in verband met de aanslag van 14 juni.