Turkse vice-premier Yilmaz wil nieuwe regering

De Turkse vice-premier Mesut Yilmaz heeft dinsdag gezegd dat er een nieuwe regering moet komen om een eind te maken aan de regeringscrisis die is ontstaan door de ziekte van premier Bulent Ecevit. De oproep van Yilmaz volgde daags nadat drie ministers van Ecevits partij Democratisch Links, onder wie Ecevits naaste medewerker vice-premier Hüsamettin Ozkan, en achttien parlementariërs waren opgestapt. De Moederlandpartij van Yilmaz is daardoor nu al de grootste partij geworden in de regeringscoalitie en verwacht wordt dat nog meer leden van Ecevits partij zullen vertrekken.

AP Ned

Met Ozkan verliest Ecevit, die tot nu toe van geen wijken heeft willen weten, de sleutelfiguur die zijn coalitie bijeenhield. "De heer Ozkan was de lijm die deze coalitieregering bijeen hield", zei Yilmaz. "Je moet je nu afvragen hoe deze regering zonder hem verder kan." Ozkan, een van de drie vice-premiers, werd ook gezien als mogelijke opvolger van Ecevit.

De Turkse financiële markt vreest dat vervroegde verkiezingen het door Ecevit in gang gezette economisch herstelprogramma zullen ondermijnen. Het Internationale Monetaire Fonds heeft bijna 31 miljard dollar uitgetrokken om Turkije te helpen met het overwinnen van zijn economische crisis, die vorig jaar 9,4 procent achteruitgang en massaontslagen teweeg bracht. Door de nieuwe ontwikkelingen zakten de aandelenkoersen dinsdag met drie procent en de lira bereikte ten opzichte van de dollar zijn laagste waarde ooit. Het aftreden van de Turkse ministers volgde daags nadat de derde vice-premier, Devlet Bahceli, Ecevit had opgeroepen om in november vervroegde verkiezingen uit te schrijven.