De wet op het dierenwelzijn wordt niet toegepast

De wet op het dierenwelzijn wordt niet toegepast. Dat blijkt uit een eerste studie van senator Erika Thijs (CD&V). De wet van 14 augustus 1986 verbiedt mishandeling van dieren, misbruiken bij dierproeven, achterlaten van viervoeters in het bos e.d. Maar in al die jaren zijn enorm weinig inbreuken tegen de wet vastgesteld of bestraft.

BR>

Senator Erika Thijs: "In 2000 werden amper 71 inbreuken vastgesteld. Dat leidde tot acht vonnissen en 28 seponeringen. De rest zit nog in de gerechtelijke procedure. In 2001 werden 140 overtredingen vastgesteld. In drie zaken viel een vonnis en 33 affaires werden zonder gevolg geklasseerd. De mishandelde dieren zijn hoofdzakelijk runderen. Honden komen op een verre tweede plaats."

In beide jaren was er veel drukte over de dierenmishandeling op de veemarkten in Anderlecht en Ciney. Thijs: "Het waren dus jaren waarin door de acties van Gaia extra-veel overtredingen werden vastgesteld. De wet op het dierenwelzijn wordt dus niet toegepast. Dan moeten wij weten hoe dat komt. Heeft de Senaat overgereageerd en een wet gemaakt voor iets wat geen probleem is? Of hebben de politiediensten geen oog voor dierenwelzijn en passen zij de wet niet toe? Ik vrees het laatste."

Thijs bestudeerde ook de wet van september 1998 die verplicht om honden van jonger dan 4 maanden te laten tatoeëren of een microchip te laten inplanten. Dat moet ook met alle oudere honden, als ze worden verkocht, geruild of weggegeven. Zo wil men eigenaars die hun dier achterlaten in het bos, en baasjes van gevaarlijke honden sneller bij de lurven vatten. Maar tot nu toe zijn amper 618.000 honden geregistreerd. "Dat is uiteraard veel te weinig", aldus Thijs. Zij schat het aantal honden in België op minstens 4 miljoen.