Zeebrugse vissersboot kapseist voor Britse kust

Vier Oostendse vissers kwamen in de nacht van zondag op maandag om toen hun boot, de Zeebrugse Flamingo, voor de Engelse kust zonk. Vermoedelijk geraakten de netten verstrikt in een obstakel onder water en maakte de boot slagzij. Het jongste bemanningslid had net zijn diploma aan de vissersschool behaald. Zijn eerste reis als beroepsvisser werd zijn laatste.

BR>

Vorig jaar haalde de Z.548 Flamingo de grootste vangst van alle vissersschepen in de Zeebrugse Visveiling binnen. Schipper Michel D'Hondt (32) en matrozen Peter Coopman (40) en Franky Van Hondeghem (38) waren vissers in hart en nieren. Het jongste bemanningslid, Michaël Steenkiste (17), deelde hun passie voor de zee. Maar zondag, precies middernacht Engelse tijd, ging het fout. Het onderzoek naar de precieze oorzaak is nog aan de gang, maar vermoedelijk geraakte een van de netten verstrikt en werd de boot omvergesleurd. Het vaartuig maakte bijzonder snel water en kapseisde.

De kustwacht aan de monding van de Theems kreeg een automatisch noodsignaal van de EPIRB, een toestel met radiobaken aan boord van de Flamingo. De boot lag ondersteboven in het water. Eerst konden de reddingsdiensten het schip niet vinden. De Aquarius, een vissersvaartuig uit Nieuwpoort, zette de Britten op het juiste spoor.

Maar alle hulp kwam te laat. Twee opvarenden - Peter en Franky - werden levenloos uit het water gehaald. Duikers drongen maandag nog in het schip binnen in de hoop dat Michel en Michaël zich in leven hadden kunnen houden in een luchtbel. Die hoop bleek ijdel. Kort nadat de duikers het schip hadden verlaten, zonk het.

Aalmoezenier Dirk Demaeght bracht de vier families het trieste nieuws: "Ik droeg mijn uniform van commandant aan wal. Als ze mij in die outfit aan de deur zien staan, dan kennen ze meteen de ernst van de situatie."