Sporen van amfetaminegebruik bij Jan Ullrich

Jan Ullrich werkt zichzelf almaar dieper in de problemen. Nadat de voormalige Tourwinnaar in mei in dronken toestand vluchtmisdrijf pleegde, werden vorige maand tijdens een

out of competition

-controle sporen van amfetaminegebruik aangetroffen. Als de tegenexpertise het eerste resultaat bevestigt, dreigt een maandenlange schorsing.

brousseeuw

BR>

Jan Ullrich onderging recent een heelkundig ingrijpen aan de slijmbeurzen van de knie, een operatie die komaf moest maken met 's mans aanslepende knieproblemen. Een team van het Duitse antidopingagentschap - in 1998 opgericht met geld van... Team Deutsche Telekom - zocht de renner op voor een onaangekondigde controle in de kliniek aan de Tegernsee. Gisteren lekte uit dat in het urinestaal amfetamine werd aangetroffen.

Telekom-ploegleider Rudy Pevenage reageerde verstomd. "Ik begrijp niet hoe dit kon gebeuren. Amfetamines zijn producten die in de jaren '60, '70 en '80 werden gebruikt", klonk het. "Elke Telekom-renner wordt vijf keer per seizoen volledig

gescreend

. Voor de aanvang van elke maand moet hij, keurig op tijd, aangeven waar hij zich op welk tijdstip zal bevinden, om onaangekondigde controles te vergemakkelijken. En dan krijg je dit..."

Ook al was het een poosje geleden dat Pevenage Ullrich nog aan de lijn had, toch ontging het de ploegleider niet dat de voormalige Tourwinnaar het mentaal moeilijk had. "Eerst dat akkefietje met die auto, nadien die operatie: naarmate de Tour dichterbij kwam begon Jan stilaan sombere gedachten te krijgen. Wat er nu gebeurd is doet me vrezen dat hij voor een slechte weg heeft gekozen. Eén ding is zeker: er moet dringend met hem worden gepraat."