Vande Lanotte schiet op CD&V wegens brief OCMW-Brasschaat

Minister van maatschappelijke integratie Johan Vande Lanotte haalde vrijdag zwaar uit naar het OCMW van Brasschaat en de CD&V. Het OCMW van de Antwerpse gemeente stuurde 180 gezinnen een brief met de mededeling dat hun huis zou moeten onteigend worden voor de opvang van asielzoekers, zoniet dreigt een sanctie van 73.000 euro per jaar. OCMW-voorzitter Casaer is lid van de CD&V.

Belga

De brief verwijst naar de omzendbrief van Vande Lanotte van 24 juni van dit jaar, die sancties oplegt voor gemeenten die minder dan vijf procent van de toegewezen asielzoekers op het grondgebied opvangen en geen inspanningen hebben geleverd. Deze brief werd naar alle gemeenten gestuurd. De 58 gemeenten die in aanmerking komen voor de sancties kregen een tweede brief. Met acht gemeenten zijn gesprekken bezig om een concrete oplossing te zoeken.

De minister wees erop dat Brasschaat die tweede brief niet heeft ontvangen en niet in aanmerking komt voor de sancties omdat de gemeente zoals in de brief vermeld staat ruim 12 procent van de toegewezen asielzoekers huisvest. De brief is dus een perfect getuigschrift van onkunde, aldus Vande Lanotte die opmerkte dat de OCMW-voorzitter lid is van de CD&V. Hij vond dat dit een bedenkelijke vorm van oppositie voeren is.

Want ook als Brasschaat onder de vijf procent-grens zou vallen, is het schandalig dat een conflict met de minister op de rug van de burgers wordt uitgevochten.

Johan Vande Lanotte zei dat hij aan een kluchtfilm of een "extreem-rechts blaadje" dacht toen hij het eerst over de brief hoorde. De vice-premier stelde dat de CD&V merkt dat de oppositie op federaal vlak tekort schiet en daarom de strijd op gemeentelijk vlak voert. Hij verwees naar de verklaringen van Jef Gabriëls (CD&V-burgemeester van Genk) dat de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten het akkoord over de meerkost van de politiehervorming zou hebben opgezegd. Vande Lanotte werd hierin bijgetreden door premier Guy Verhofstadt.