El Caudillo moet in eigen stad wijken voor parking

Bijna dertig jaar na de dood van Francisco Franco (1892-1975) en het einde van de dictatuur in Spanje, is zijn omstreden ruiterstandbeeld op de Plaza de Espana in het centrum van El Ferrol, de geboortestad in Galicië van El Caudillo, weggehaald. De omstanders begroetten het van de sokkel halen van de dictator met de goedkeurende woorden: "Se va el caiman" (de kaaiman hoepelt op). De burgemeester van El Ferrol is een Galicisch nationalist.

Belga

Het beeld, dat zes ton weegt, werd in de nacht van donderdag op vrijdag naar een museum in zijn geboortestad gebracht met behulp van een kraan. De vrijgekomen ruimte wordt een parkeerplaats.

Het bronzen beeld van Franco te paard heeft de afgelopen jaren veel aanslagen te verduren gekregen, maar zelfs een bom kon het grootste beeld van Spanje niet verwoesten. Het beeld toont Franco tijdens het afnemen van een militaire parade in april 1945 - de enige keer overigens dat de Spaanse dictator hoog te paard aan zulke ceremonie deelnam.

El Caudillo hoeft nog niet te treuren. In Spanje herinneren nog diverse straatnamen en pleinen aan de dictator "bij de genade Gods". Zo prijkt hij, alweer te paard, vóór het ministerie van Milieu in Madrid.