Wie de kleine vis niet eert ...

Een waarschuwing aan de Belgische vissers die er dit weekeinde op uit trekken: gooi die kleinere vissen niet onmiddellijk terug in het water! Een Amerikaanse wetenschapper heeft immers bewezen dat grote vissen in vier generaties tijd kunnen evolueren tot kleine vissen als ze zich bedreigd voelen.

Belga

Het is een bekende visserspraktijk. Hengelaars gooien de kleinere vissen terug in het water in de hoop dat ze kunnen groeien. Zo zou de totale productiviteit van de visserij er wel bij varen.

Totaal fout, zegt David Conover van de State University of New York op de website van het Britse tijdschrift New Scientist. De man voerde een experiment uit en kwam tot de vaststelling dat de evolutie genen selecteert die de groei afremmen als er teveel grote vissen worden gevangen.

Een en ander bevestigt de theorie van oude vissers dat de vissen vroeger groter waren. Zo is de gemiddelde grootte van een intensief beviste soort als kabeljauw flink geslonken. De vissersbobo's vonden dit niet zo erg omdat ze geloofden dat de snellere groei van jongere de totale productiviteit alsnog zou laten toenemen.

Voor alle duidelijkheid: de theorie van Conover heeft betrekking op de werkelijke grootte van de vissen en niet op de grootte waarmee nadien in het café wordt opgeschept. Dat laatste heet visserslatijn te zijn.