Moegetergd Washington DC wil opnieuw Britse kolonie worden

De inwoners van Washington DC zijn het beu. Al meer dan twee eeuwen worden ze in eigen land behandeld als tweederangsburgers en dat volstaat ruimschoots. Een delegatie van de 600.000 inwoners trok donderdag naar de Britse ambassade en vroeg een hereniging met de Britse kroon aan, zo meldt de krant

The Guardian

vrijdag.

Belga

Het was niet toevallig op Independence Day dat de Britse ambassade bezoek kreeg van een aantal leden van Vote DC met een "Verklaring van Hereniging" onder de arm. "Misschien worden we wel beter behandeld als leden van de Commonwealth", zo zei woordvoerder Paul Strauss.

De actie van Strauss en co was niet geheel ironisch bedoeld. De inwoners van Washington DC worden immers niet vertegenwoordigd in de Senaat en beschikken slechts over één afgevaardigde (zonder stemrecht!) in het Huis van Afgevaardigden. Toch moeten ze elk jaar federale belastingen ophoesten. Op hun nummerplaat prijkt al twee jaar lang de aanklacht "Taxation without representation". Die aanklacht - no taxation without representation - vormde destijds de basis van de Boston Tea Party en de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd tegen het Britse moederland.

Washington DC is zonder twijfel de vreemdste territoriale kronkel uit de Amerikaanse geschiedenis. Het district bestrijkt een oppervlakte van 176 vierkante kilometer en loopt naadloos gelijk met de grenzen van de hoofdstad. Toch is het noch een staat, noch een deel van een staat.

De hoofdstad werd in 1790 uit de grond gestampt. Het statuut als onafhankelijk district was een garantie dat de net verenigde Amerikaanse staten op voet van gelijkheid behandeld zouden worden. Maar die gelijkheid gold decennialang niet voor de inwoners van Washington DC zelf. Pas in 1961 mochten ze voor het eerst stemmen in de presidentsverkiezingen en tot 1970 was het Amerikaanse parlement gewoon hun lokale regering.

De inwoners van Washington eisen een eigen staat of een terugkeer naar Maryland, de staat waartoe het gebied oorspronkelijk behoorde. De Britten zitten alleszins niet te wachten op de terugkeer van de Amerikaanse ambtenaren. "Mocht het (protest) iets te maken hebben met Groot-Brittannië of het Britse volk, dan hadden we er wel iets mee gedaan. Maar dat is hier duidelijk niet het geval", reageerde een Britse diplomaat.

Overigens hebben de Amerikaanse hoofdstedelingen weinig reden om hun hoop op de Britten te stellen: zij waren het die, in 1812, het Witte Huis platbrandden en aldus, tot 11 september 2001, de laatsten waren die een buitenlandse agressie op heilige Amerikaanse bodem uitvoerden.