Velayuthampalayampudur, waar psychiatrische patiënten thuis zijn

Een Indisch team van wetenschappers beweert dat een verblijf van zes weken in de Hindoe-tempel Velayuthampalayampudur in Muthuswamy evenveel soelaas brengt voor psychiatrische patiënten als een maand lang psychofarmaca nemen tegen hun kwaal. Het bericht staat in de British Medical Journal.

Belga

Wetenschapper Ramanathan Raguram van het National Institute of Mental Health and Neurosciences in Bangalore liet 31 psychiatrische patiënten van juni tot augustus 2000 verblijven in de Hindoe-tempel.

Zes patiënten hadden last van waanvoorstellingen, 23 leden aan schizofrenie en twee waren manisch-depressief. De patiënten stonden tijdens hun verblijf onder toezicht van een psychiater. Na hun verblijf was hun mentale conditie gemiddeld met 20 procent verbeterd, een resultaat vergelijkbaar met een maandlange kuur van psychofarmaca.

De patiënten ondergingen tijdens hun verblijf geen speciale rituelen of kuren. Elke ochtend woonden ze het traditionele morgengebed bij. De rest van de dag hielpen ze de monniken bij hun werk. "Deze mensen kregen veel liefde, warmte en zachtheid", aldus Ragurams verklaring voor de mentale vooruitgang van de patiënten.

Hij legde ook de nadruk op de niet-bedreigende, kalme omgeving van de tempel "zoals een psychiatrische instelling in de geschiedenisboeken over geneeskunde altijd staat beschreven".