Toronto verlamd door massale staking ambtenaren

De Canadese stad Toronto dreigt een vieze, stinkende stad te worden. Tien dagen geleden legden medewerkers van de vuilnisophaaldienst en andere buitendiensten hun werk neer. Zwembaden zijn gesloten, parken worden niet meer onderhouden. Donderdag ging ook het kantoorpersoneel van de gemeente in staking.

AP Ned

De ambtenaren eisen geen geld, maar het behoud van hun baan. Ze zijn bang dat de gemeente de openbare diensten zal privatiseren. Bovendien eisen ze een levenslange baangarantie na acht jaar trouwe dienst, een garantie die nu bestaat na tien jaar. Burgemeester Mel Lastman heeft gezegd dat de stad een langere baangarantie niet kan betalen. "In de echte wereld bestaan geen banen voor het leven", zei hij.

Gevreesd wordt dat door het opgehoopte vuil in de straten ziekten zullen uitbreken. Meer dan vijftig mensen hebben inmiddels een proces verbaal gekregen voor illegale dumping om de situatie nog enigszins onder controle te houden. De provincie Ontario heeft al bepaald dat de vuilnisdienst gedwongen kan worden het vuil op te halen als de dreiging voor ziekten te groot wordt.

De gemeenteraad vreest dat de staking het toerisme een gevoelige klap zal toebrengen. Het straatfestival dat voor dit weekeinde gepland stond is al afgelast. Op 28 juli wordt in de stad de Wereldjongerendag van de katholieke kerk gehouden.

Met het bibliotheekpersoneel wist de gemeente donderdagavond een voorlopig akkoord te bereiken. In totaal staken er 23.500 ambtenaren.