Bekaert herstructureert afdeling Handelsproducten

Staaldraadproducent Bekaert uit Zwevegem gaat haar afdeling Handelsproducten Europa als een afzonderlijke entiteit uitbouwen. Door de rationalisering verdwijnen 455 banen en sluiten twee fabrieken in Frankrijk en één in Ierland. In België zijn geen banen bedreigd.

Belga

Alle geconsolideerde activiteiten van Handelsproducten Europa worden gegroepeerd. Dat moet leiden tot een verbetering van de winstmarges en een verhoging van de cash flow. De verkoops- en administratieve organisatie zal worden geoptimaliseerd.

De fabrieken in Frankrijk, Charleville (104 ontslagen) en Ancerville (47), en Dublin (35) gaan dicht. De overige ontslagen zijn een gevolg van de "lean-plant set-up" en van de rationalisatie van de verkoop en de administratie.

De geschatte eenmalige kost van het herstructureringsplan bedraagt 34 miljoen euro, inbegrepen een afschrijvingskost van vaste activa van 8 miljoen euro. De vrije cashflow van de groep zou na uitvoering van het plan stijgen met 15 miljoen euro.

Handelsproducten Europa produceert afrasteringen, veiligheidshekken, geweven en gelast gaas voor industriële toepassingen en uitrusting voor goederenbehandelingssystemen. De afdeling haalde vorig jaar een omzet van 388 miljoen euro. Ze telt 14 fabrieken wereldwijd en heeft ongeveer 2.200 werknemers in dienst.