Duferco/Clabecq maandag in staking

Maandag zal het personeel van de staalfabriek Duferco in Clabecq staken. Dat hebben de werknemers vrijdagnamiddag in een algemene vergadering beslist. De bonden willen meer duidelijkheid over de toekomst van de drie Duferco-sites in Clabecq, La Louvière en Charleroi (Carsid).

Belga

Als er niet snel een oplossing wordt gevonden voor de niet-gebruikte voorraden, dan gaat het bedrijf naar een gerechtelijk akkoord of een failliet. Dat zegt CSC-vakbondsafgevaardigde Anselme Motura.

De moeilijke situatie waarin Duferco verzeild is geraakt, is onder meer een gevolg van de harde opstelling van de Amerikanen in de staalsector en de ophoping van de voorraden in Clabecq. De voorraden slinken niet, omdat de vraag ondermaats blijft. Op 16 juli is er een belangrijke aandeelhoudersvergadering in Clabecq, die beslissend wordt voor het voortbestaan van het bedrijf.

Maar bij de vakbonden is er nog hoop. Het orderboekje blijft groeien. De kosten werden stevig verlaagd en de productiviteit steeg met 10 procent.

Door de sluiting van de warmwalserij moesten 115 mensen het bedrijf verlaten. Tachtig genieten van brugpensioen, de 35 anderen zijn overgeplaatst naar Carsid en La Louvière.

In vakbondskringen is nog te horen dat het Waals gewest, dat minderheidsaandeelhouder is, momenteel een studie laat uitvoeren naar een eventuele herpositionering van het bedrijf.