Oprichting UA: Politiek overleg zonder VB

Rector-voorzitter Francis Van Loon van de Universiteit Antwerpen begint maandagmorgen een politiek overleg om de voormalige Universitaire Instelling Antwerpen (UIA) en het Rijksuniversitair Centrum Antwerpen (RUCA) officieel op te heffen. Voor het Ruca is een tweederde meerderheid in de Vlaamse raad nodig. Maar de rector-voorzitter weigert het Vlaams Blok te betrekken bij de onderhandelingen over de opheffing.

Belga

"De universiteit Antwerpen wordt een autonome, pluralistische universiteit. Noem het een regenbooguniversiteit, met plaats voor alle levensbeschouwingen. Maar wij kiezen heel bewust voor een democratisch pluralisme. Daarom hebben wij er voor geopteerd om het Vlaams Blok niet te betrekken bij de politieke onderhandelingen voor de opheffing van UIA en RUCA, noch voor het opstarten van de UA", zo verantwoordt rector A. Verschoren (RUCA) de politieke keuze.

Bij de voorstelling van de Universiteit Antwerpen vrijdagnamiddag heeft beheerder S. Simon gewezen op de verhuisbewegingen die nog moeten gebeuren. De afdeling humane wetenschappen wordt gecentraliseerd in het centrum van Antwerpen. Biomedische wetenschappen verhuist naar de (voormalige) UIA-gebouwen, wetenschappen wordt gecentraliseerd op de RUCA-campus.

Rector-voorzitter Francis Van Loon heeft aandacht gevraagd voor 'de verticale uitbouw' van de universiteit. Want na de goedkeuring van het decreet tot oprichting van UA worden wijsbegeerte, geschiedenis, toegepaste biologische wetenschappen en onderwijskunde uitgebouwd tot volwaardige licenties.

Universiteit Antwerpen, na Leuven en Gent de derde grootste Vlaamse universiteit, hoopt met deze verticale uitbouw ook meer studenten aan te trekken. RUCA, UIA en UFSIA zijn samen goed voor 10.000 studenten en 2.600 personeelsleden, plus nogmaals 2.000 in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.