Schakel tussen vissen en viervoeters ontdekt

Print
FOSSIEL
BR>
Een uniek fossiel heeft sinds 1971 ten onrechte op de afdeling met vissen van een Schots museum gelegen. Nu pas is duidelijk geworden dat de Perpedes finneyae de tot nu toe onbekende schakel vormt in de evolutie van vissen naar viervoeters. Het is het vroegst bekende dier dat op land kon lopen.

Het salamanderachtige dier was zo'n negentig centimeter lang en leefde tussen 348 en 344 miljoen jaar geleden in wat nu Schotland is. Waarschijnlijk leefde het deels in het water en deels aan land, waar het op vier voeten rondliep. Jenny Clack van het Zoölogisch Museum van de universiteit van Cambridge beschrijft het dier deze week in het tijdschrift Nature.

De eerste viervoeters verschenen zo'n 365 miljoen jaar geleden. Ze gebruikten hun poten als een soort peddels om zich onder water voort te bewegen. Pas later verschenen de eerste viervoeters die op land konden lopen. Tot nu toe waren geen fossielen van dieren bekend die de fase tussen de viervoeters in het water en die op het droge vertegenwoordigden.

.

Nu in het nieuws